Klavecimbel

Omschrijving instrument
Het klavecimbel is een toetsinstrument. Het heeft snaren net als een piano, maar deze worden aangetokkeld in plaats van aangeslagen. Op het uiteinde van de toets staat een houten staafje (de dok) en daarin zit een plectrum (de kiel). Als de toets naar beneden wordt gebracht komt de dok omhoog en tokkelt de kiel de snaar aan. Vroeger werd deze kiel van vogelveren gemaakt, tegenwoordig is die meestal van een hoogwaardig plastic. Het instrument heeft meerdere registers, net als een orgel.

 

Klavecimbels zijn er in allerlei soorten en maten, met een of twee klavieren.

Kleine klavecimbels worden spinet of virginaal genoemd, afhankelijk van de vorm.


Wetenswaardigheden
Het klavecimbel is al een heel oud instrument. Al in de vroege 15e eeuw vinden we beschrijvingen van dit instrument. Het oudst bewaard gebleven klavecimbel stamt uit de 16e eeuw, gebouwd in Italië. Gedurende zo’n 300 jaar is er muziek voor dit instrument geschreven, van 1500 tot 1800.

 

Na 1800 was er vrijwel geen belangstelling meer voor het klavecimbel, tot het rond 1900 weer uit het museum werd gehaald. Tegenwoordig zijn er weer veel klavecinisten (mensen die klavecimbel spelen), de beroemdste zijn Gustav Leonhardt, Bob van Asperen en Ton Koopman. Ook nu wordt er weer muziek voor klavecimbel geschreven.


Samenspelmogelijkheden
Van oudsher is het klavecimbel een ensembleinstrument bij uitstek. Barokmuziek is zonder klavecimbel ondenkbaar. Vanaf het 5e lesjaar is het begeleiden van andere instrumenten mogelijk. Ook op projectbasis is samenspel mogelijk.


Repertoire
In de basisopleiding genrevrij, wordt er veel pianoliteratuur gebruikt. Langzaam aan komt de nadruk steeds meer op de oude muziek te liggen, alhoewel uitstapjes naar moderner repertoire zeker tot de mogelijkheden behoren. Na het beginonderwijs is pianoliteratuur steeds moeilijker bruikbaar voor het klavecimbel, maar er is volop originele muziek voor het instrument.


Beginleeftijd
Vanaf groep 4, dus ca. 7 jaar.


Kosten instrument
Voor het eerste jaar kan een spinet gehuurd worden via Factorium. Tweedehands spinetten zijn te koop vanaf € 1250,- klavecimbels vanaf € 3000,-. Een nieuwe spinet kost € 4500,- en een nieuwe klavecimbel met één klavier kost € 6500,-. Klavecimbels zijn met de hand gebouwde instrumenten die je niet in de winkel kunt kopen. De docenten van Factorium kunnen adviseren bij de aanschaf van een instrument.

 

Huren

Informatie over het huren van instrumenten.

 

Tarieven 

Informatie over de tarieven.


Meer weten?
Wil je meer weten over het klavecimbel of er eens op spelen, dan kun je een afspraak maken.

doelgroep vanaf ca. 7 jaar
cursusduur jaarcursus
start In de week van 3 september 2018
later instromen is mogelijk
lesplaats Tilburg Hoofdgebouw, Goirle Cultureel Centrum Jan van Besouw

inschrijven voor deze cursus

 

meer informatie print