Jaarcursus

Het instrument
De piano is een toetsinstrument met maar liefst 88 toetsen! Wat gebeurt er allemaal als je piano speelt? Als je een toets indrukt, slaat binnen in de pianokast een ‘hamertje’ tegen drie snaren van dezelfde toonhoogte, en dat geeft de klank. Laat je die toets weer los dan houdt de klank op, doordat er een ‘demper’ op die snaren valt. Je kunt één of meerdere toetsen tegelijk aanslaan, zodat je de piano kunt laten klinken als een heel orkest.

 

De piano heeft ook twee of drie ‘pedalen’. Als je die met je voet naar beneden duwt krijg je enkele verschillende effecten. Het rechterpedaal zorgt ervoor dat het dempertje niet terug valt zodat de toon dan blijft doorklinken. Als je het linkerpedaal induwt dan komen alle 88 hamertjes dichter op de snaren te staan, waardoor je gemakkelijker zacht kunt spelen. Het middelste pedaal, (studiepedaal), meestal op nieuwe piano’s, geeft een gedempt effect, er daalt nl. een vilt tussen de hamertjes en de snaren. Dit pedaal kunnen we vast zetten zodat je 'zacht' kunt studeren.


Speelstijlen
Op een piano kun je allerlei muzieksoorten beoefenen. Behalve eenstemmige melodieën kun je als een eenmansorkest spelen door het grote bereik. Bijna alle beroemde componisten hebben voor de piano geschreven, zoals Mozart, Chopin, Beethoven, Liszt, Debussy, Ravel en vele andere. Je kunt alleen piano spelen (solo), maar ook samen met andere instrumenten. Er bestaan ook pianoconcerten, waarbij de piano in de hoofdrol is.

 

Ook kun je jazzmuziek (improviseren) beoefenen, of popmuziek waarbij je een akkoordenschema met een melodie erboven  (bijv. Elton John). Maar ook kun je Blues, Boogiewoogie of Ragtime (Scot Joplin) spelen. Kortom, de piano is een veelzijdig instrument!


Leeftijd
Je kunt op Factorium al op jonge leeftijd beginnen met piano spelen, advies 7of 8 jaar. Je leert al snel samenspelen. Factorium biedt ook de mogelijkheid om in ensembles te gaan spelen. Wil je de piano goed leren bespelen dan is regelmatige studie vereist.


Instrument kopen
Goede instrumenten zijn kostbaar. Vraag altijd een deskundige om met je mee te gaan als je een piano wilt aanschaffen, die kan dan adviezen geven en beoordelen in welke staat een tweedehands instrument verkeert. Bol & Grosveld piano's en vleugels .

 

Tarieven 

Informatie over de tarieven.


Meer weten?
Wil je meer weten over de piano of er eens op spelen, dan kun je een afspraak maken.

doelgroep vanaf ca. 7 / 8 jaar
cursusduur jaarcursus
start In de week van 3 september 2018
later instromen is mogelijk
lesplaats Tilburg Hoofdgebouw, Tilburg Beatrix College, Berkel-Enschot Koningsoord, Goirle Cultureel Centrum Jan van Besouw

inschrijven voor deze cursus

 

meer informatie print