Accordeon

Geschiedenis en werking

Het accordeon in zijn huidige vorm is in 1822 uitgevonden door de heer Buschmann in Duitsland. Het accordeon is ontstaan uit een mondharmonica. Aan de binnenzijde bevinden zich blokken (grote uitvoering van een mondharmonica). In die blokken zitten smalle openingen en voor die openingen hangen ijzeren plaatjes. Door de lucht die de balg door die openingen blaast gaan de plaatjes trillen en daardoor ontstaat het geluid.

 

Soorten

Er zijn twee soortenaccordeons. toetsenaccordeons: deze hebben aan de rechterkant een pianoklavier, knopaccordeons: deze hebben aan de rechterkant in plaats van toetsen knoppen. Allebei deze soorten accordeons hebben aan de linkerkant bassen. Met deze bassen speel je meestal de begeleiding van een liedje.

 

Merken

De meest bekende merken van de accordeon zijn Hohner, Accordeola, Scandalli, Paola Soprani, Excelsior, Weltmeister, Delicia, Kratt, Voctoria, Borsini, Pigini, Pazzoli en Firotti. De prijzen variëren van ca. € 555 tot ca. € 9000 (voor de echte professionele instrumenten). Er zijn echter legio muziekzaken waar men tweedehands instrumenten kan kopen tegen een redelijke prijs. De gemid-delde prijs van een prima tweedehands, klein begin instrument ligt rond de € 350. Voor een groter tweedehands instrument ligt die rond de € 700.

 

Grootte

Er zijn verschillende groottes mogelijk. Deze worden aangegeven door middel van het aantal bassen dat het accordeon heeft. De kleinste die we op Factorium gebruiken is een 40-basser (voor beginners) de grootste is een 120-basser. Daartussen bevinden zich de 48-, 60-, 72-, 80- en 96-basser. De meest gebruikte instrumenten in de lessen zijn de 40-bas voor kinderen en de 72- of 80- bas voor volwassenen.

 

Leeftijd

Je kunt met accordeon beginnen als je ca. 7 of 8 jaar bent. Al in de eerste les leer je liedjes spelen.

 

Kopen, huren

Het eerste jaar bestaat in de meeste gevallen de mogelijkheid een accordeon te huren bij Factorium. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Factorium.

 

Huren

Informatie over het huren van instrumenten.

 

 Tarieven

Informatie over de tarieven.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over accordeon en er wel eens op willen spelen, dan kun je een afspraak maken.

doelgroep vanaf ca. 7/8 jaar
cursusduur jaarcursus
start In de week van 3 september 2018
later instromen is mogelijk
lesplaats Tilburg Hoofdgebouw, Goirle Cultureel Centrum Jan van Besouw

inschrijven voor deze cursus

 

meer informatie print