Opbouw & studiebelasting


De opleiding is onderverdeeld in 4 leerjaren (niveaus). Per jaar zijn er 20 lesweken, 10 repetitieweken, 3 werkweekenden en 1 voorstellingsweek. De lesdag is vrijdag.

 

Je krijgt in élk leerjaar en op élke lesdag lessen zang, ensemblezang, dans en acteren. Bij alle disciplines sluiten de verschillende werkvormen en technieken aan bij die van de vak- en vervolgopleidingen. 

 

INDELING LEERJAREN

 

1e leerjaar - vrijdagavond les
Dit jaar legt een basis op gebied van zang, spel, ensemblezang en dans. Je werkt zowel in groepen als individueel. De voortgang van je ontwikkeling hangt af van hoeveel je investeert in je zelfstudie. Eind februari presenteer je met je klas ensemblestukken uit diverse musicals. In de eindvoorstelling zing, dans en speel je in het ensemble.

 

2e leerjaar - vrijdagavond les
Ook in dit jaar krijg je les in de vier disciplines, maar de groep is kleiner en de lessen worden  meer toegespitst op jouw eigenheid als musicalperformer. Je bouwt verder aan je zangtechniek en breidt je mogelijkheden uit. In spel komt liedinterpretatie en waarachtigheid aan bod. Eind februari perform je een musicalnummer en enkele ensemblestukken in een gezamenlijk concert in het Factorium Theater. In de eindvoorstelling zing, dans en speel je in het ensemble.

 

3e leerjaar - gehele vrijdag les
Je volgt overdag individueel zangles en correpetitie en in klein groepsverband drama en liedinterpretatie. Er wordt meer solistisch gewerkt en je eigenheid wordt verder uitgebouwd. Je krijgt meer repertoire, verdiepend op je eigen stem en gevarieerd binnen je mogelijkheden. Met je klas werk je aan een tekstpresentatie. In de eindproductie vertolk je een kleine rol. De toelatingseisen voor dit jaar zijn hoog en er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 

4e jaar - gehele vrijdag les

Dit jaar staat specifiek in het teken van voorbereiding op een professionele loopbaan in het musicalvak. Je krijgt om die reden een uitgebreide auditietraining en je presenteert samen met je vijf klasgenoten een showcase waarvoor je zelf je zang- en tekstmateriaal kiest. Je studeert af met een hoofdrol in de eindvoorstelling en halverwege het jaar krijg je een masterclass van regisseur Paul Eenens.

 

Voor dit leerjaar kun je geen auditie doen; je wordt uitgenodigd op basis van je getoonde kwaliteiten. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschiktbaar en onze toelatingseisen zijn hoog.

 

Eindvoorstelling 

Elk studiejaar sluiten we af met een knaller van een musicalvoorstelling met alles erop en eraan. Je staat in een regie (en dat is toch echt iets anders dan een spelles) en leert werken met een orkest. Alle studenten doen mee aan deze voorstelling. Het repertoire is gericht op de 4e jaars studenten; zij dragen de hoofdrollen. De 3e jaars doen kleiner solistisch werk en de overige jaren vormen het ensemble. Tijdens de voorstellingsperiode is het hard werken maar tegelijkertijd één groot feest!

 

STUDIEBELASTING

 

Om goed te worden in dit vak zul je veel, vaak en hard moeten trainen. Je stem en je lichaam: het moet rijpen, slijpen en indalen en dat kost tijd, moeite en energie.

 

Er wordt 100% aanwezigheid en inzet van je verwacht bij bovenstaand lesprogramma. Naast de lesdagen werk je zelfstandig aan de opdrachten die je van je docenten krijgt. Deze zelfstudie neemt gemiddeld gezien enkele uren per week in beslag.

 

De opzet van de opleiding is zodanig dat het mogelijk is om deze te volgen naast een andere studie, stage of baan.

 

meer informatie print