Cultuureducatie voor álle Goirlese basisschoolkinderen

Vanaf maart 2018 werken álle basisscholen in de gemeente Goirle met het landelijk programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK). Dit gebeurt via het 'Goirlese Model'. Om dit voor iedereen zichtbaar te maken, werd op 13 maart het eerste ‘Cultuureducatie Goirle’-bordje op de gevel van BS De Kleine Akkers geplaatst.

De acht Goirlese basisscholen kiezen niet voor de landelijke programma's Culturele Ladekast of De Cultuurloper maar voor een combinatie van beide vormen van cultuureducatie: het Goirlese Model. ,,De basisscholen kiezen niet voor de bestaande programma's maar destilleren daar eigen disciplines uit om aan de cultuureducatie invulling te geven. De inkleuring is afhankelijk van de visie van het schoolbestuur of school", zegt Maartje van den Boom-Coppens van Factorium Podiumkunsten.

 

Die invulling omvat lessen door vakdocenten van Factorium Podiumkunsten, maar ook teamtrainingen in kunstdisciplines en coaching van de leerkrachten. Zo geeft Edu-Ley, de koepel van zes basisscholen, extra muziekeducatie en is er een samenwerking met harmonie Oefening & Uitspanning. In Den Bongerd ligt het accent wat meer op drama. Frans Haarbosch, directeur van de De Regenboog noemt als speerpunt cultuurhistorie. ,,Wat je er uit het aanbod inlegt, is van invloed op wat kinderen laten zien." (Bron: Brabants Dagblad)

 

Het 'Goirles Model' is ontwikkeld in een samenwerking met Factorium Podiumkunsten en Kunstbalie. Het doel is om op elke school goed cultuuronderwijs te geven waarmee leerlingen bijvoorbeeld leren taal, beelden, muziek en beweging te gebruiken om gevoelens en ervaringen uit te drukken. En leren daarover te communiceren. Een ander belangrijk doel is de deskundigheid van leraren en educatief medewerkers van cultuurinstellingen te verbeteren.

 

 

 


 

meer informatie print