Hoepelman Award 2018 naar Agaath Verspeten

Met 15 musicalsterren en een grote groep musical- en muziektheaterstudenten van FHK vond zaterdag 30 juni in de Tilburgse schouwburg het Nederlands Musical Talent Gala plaats. Voor één persoon was de avond extra bijzonder: onze coördinator van de MusicAllFactory Volwassenen Agaath Verspeten. Zij ontving de Hoepelman Award!

Vorig jaar, tijdens de eerste editie van het Musical Talent Gala kreeg Fontys-zangdocent Edward Hoepelman de allereerste Hoepelman Award uitgereikt. De award draagt zijn naam en wordt jaarlijks uitgereikt. Edward Hoepelman: “Het is een eer voor mij om de Hoepelman Talent Award voor de tweede keer uit te reiken. Deze award symboliseert de omarming die talent nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen en te kunnen bloeien. Agaath heeft een tomeloze energie en weet op haar geheel eigen wijze vele jonge mensen te inspireren om door te gaan in het musicalvak en de juiste opleiding en weg hiervoor te kiezen.”

  

Agaath is behalve coördinator van de MusicAllFactory Volwassenen ook teamhoofd Dans en dansdocent voor de MusicAllFactory: “Ik vind het een eer om als tweede in rij de Hoepelman Award te ontvangen. Het is voor mij extra ontroerend omdat ik samen met Edward de MusicAllFactory ben gestart en daarmee een bijdrage heb kunnen leveren aan de passie en ontwikkeling van velen. Ik vind het heerlijk om met talenten te werken, om de dromen van mensen te verwezenlijken en ook los van de musical een bijdrage te leveren aan hun eigen, persoonlijke ontwikkeling. Waar dit ook uit mag komen in hun verdere leven. Dit is mijn drijfveer en dit beschouw ik ook als mijn taak. Of kortgezegd: ik wil graag ‘doorgeven’.” 

 

 

(Foto: Jostijn Ligtvoet namens Theaters Tilburg) 

 

Agaath is opgeleid als docent Dans aan het Brabants Conservatorium; ze studeerde af in 1978. Direct daarna ging ze aan de slag als dansdocent bij o.a. de toenmalige Tilburgse Dans- en Muziekschool (nu: Factorium) en Creatief Centrum De Terp in Waalwijk (nu: Kunstencentrum Waalwijk). In 1995 werd Agaath afdelingshoofd Dans bij de Tilburgse Dans- en Muziekschool; ze was daarmee de opvolgster van afdelingshoofd Dans en tevens adjunct directeur Els Mulders. Op dat moment stopte ze met lesgeven in Waalwijk.

 

Als docent en choreograaf bij het Midden-Brabants dansensemble Paso Mezzo legde ze de basis voor de combinatie van lesgeven en het maken van choreografieën voor producties. Ze heeft de choreografie gemaakt voor vijf edities van de Tilburgse Revue en was 15 jaar de vaste choreograaf bij musicalvereniging BOeMS. 

 

  

Agaath was samen met Edward Hoepelman in 1995 direct betrokken bij het tot stand komen van de professionele deeltijdopleiding MusicAllFactory (MAF) van Factorium Podiumkunsten. De opleiding groeide in 25 jaar uit tot een begrip in musicalland. Behalve de MAF-Volwassenen werd de MAF-Jongeren opgericht en de Musical4U voor laagdrempelige kennismaking met musical. Als coördinator en dansdocent/choreograaf van de MAF-Volwassenen is Agaath nog steeds nauw betrokken bij deze opleiding. 

 

Vele studenten hebben via de MusicAllFactory hun weg naar het professionele musicalpodium gevonden in zowel binnen- als buitenland en/of zijn succesvol gestart bij de diverse HBO-vervolgopleidingen. Destijds was de MusicAllFactory de enige deeltijdopleiding in Nederland op musicalgebied; dat is nog steeds zo.

 

Inmiddels werkt Agaath reeds 40 jaar met heel veel plezier bij Factorium en is daarnaast als dansdocent en choreograaf werkzaam voor diverse musicalgezelschappen en producties in Nederland. 

 

 


 

meer informatie print