De grote tekentenstoonstelling

Van beeldtaal naar dans-, teken-, muziek- en theatertaal

 

In dit project werkt Factorium samen met Kinderkunstklas. We zingen, dansen, musiceren en spelen naar aanleiding van één of meerdere van de onderstaande  boeken. Bij elk boek is een liedje gecomponeerd.

Het verdient aanbeveling om het gekozen boekje voorafgaand aan de eerste workshop met de leerlingen te lezen.

 

Groep 1-2: De stip, van Peter H. Reynolds, waarin het tekenen van één stip leidt tot een grote tekententoonstelling.

 

In de danslessen dansen we grote cirkels en kleine stippen, lange strepen en korte krabbels in zachte en felle kleuren net zolang tot er een schitterend feestschilderij is ontstaan.

In de muzieklessen gaan we op muzikale wijze aan de slag met allerlei soorten stippen. We luisteren en kijken naar hoge en lage stippen, korte en lange stippen, harde en zachte stippen. De leerlingen spelen zelf verschillende stippen en zingen hierover. Op diverse manieren worden zo muzikale stippenschilderijen gemaakt.

In het liedje ‘Kom erbij' worden de leerlingen uitgenodigd om zelf eens in een schilderij te stappen en te kijken wat ze dan echt zien.

Tijdens de twee workshops beeldend gaan de leerlingen zelf een grote tentoonstelling maken. Ze gaan woorden verbeelden in de vorm van een illustratie, experimenteren met verschillende materialen en zo de collagetechniek ontdekken. De illustraties worden gebundeld in een levensgroot boek waarin een  theatertje verwerkt wordt. Door de grote omvang van het boek kunnen de kinderen letterlijk in het boek kruipen en zich vanuit het theatertje verbaal presenteren aan de groep.

 

Groep 1-2: De kladderkatjes, van Margaret Wise Brown.

Jonge katjes proberen met verf alle kleuren van de regenboog te mengen.

 

We maken een spetterende dans waar de kleuren vanaf knallen. De verfrollers rollen op en neer en de kwasten zwiepen heen en weer. Het wordt een mooie kliederkleurplaat.

In de dramaworkshops gaat het over het ontdekken van kleuren. De vrolijke kladderkatjes zoeken naar de kleur groen. De leerlingen mogen met ze mee zoeken en dat gebeurt in kleine, theatrale stapjes en op muziek. 

Tijdens de beeldende workshop gaan ze zelf ervaren hoe je alle kleuren van de regenboog mengt en maakt iedere leerling een eigen schilderijtje. De schilderijtjes worden later samengevoegd tot één groot kunstwerk.

 

Groep 3-4 : Meneer Kandinsky was een schilder, van D. Remmerts de Vries.

Kandinsky stoeit met kleuren, schildert geluiden en laat je de wereld buiten van binnenuit zien.

 

In de danslessen dansen we over de kleuren en de tekeningen uit het boek. Muziekfragmenten en de liedjes uit de muzieklessen worden gebruikt om op te dansen.

In de muzieklessen zingen we nieuw gecomponeerde liedjes en maken we muziek met allerlei materialen. Net zoals Kandinsky dingen schilderde die niemand deed, gaan wij musiceren op een wel heel bijzondere manier. We bedenken ook zelf geluiden die we gaan opschrijven of tekenen: We gaan een klankschilderij maken.

In de theaterlessen staat het maken van een tableau vivant centraal; we maken van onszelf levende foto's of standbeelden. Bij de liedjes die gezongen worden maken de leerlingen poses, alleen en met elkaar.

De laatste les wordt afgesloten met een presentatie waarin het verhaal over meneer Kandinsky tot leven komt in dans, muziek, zang en spel. (Dit kan alleen bij afname van minimaal 3 lessen per discipline).

Tijdens 2 beeldende workshops gaan de leerlingen schilderen op muziek en samen maken ze een groot decor voor de presentatie.

 

Groep 3-4: Ik zie ik zie wat jij niet ziet. In het museum, van K. Couprie en A. Louchard.

Dit creatieve prentenboek rijgt beelden aan elkaar, details worden overgenomen, veranderd en verder ontwikkeld. Zo wordt kunst heel tastbaar en ontstaan talrijke verhalen.

Over deze verhalen kunnen we dansen, musiceren en spelen.

doelgroep groep 1 t/m 4
datum in overleg
lesduur 45 minuten per workshop, m.u.v. beeldend (90 min per workshop)
lesplaats op eigen school
kosten € 45, - per workshop. Beeldend: € 90, - per workshop

 

meer informatie print