MusicAllFactory Volwassenen (MAF-V)
De MusicAllFactory voor volwassenen is al ruim 30 jaar een begrip. Het is het enige professionele deeltijdtraject Musicaltheater in Nederland. Dit talenttraject bestaat uit vier leerjaren waarin je één dag per week les hebt. De flinke hoeveelheid zelfstudie vraagt veel inspanning, zelfdiscipline en een ware passie voor het musicalvak. Inmiddels hebben studenten van de MusicAllFactory zoals Freek Bartels, Nandi van Beurden, Marlijn Weerdenburg, Linda Verstraten en Elindo Avastia het professionele musicalpodium betreden!
Onder leiding van gespecialiseerde docenten en in samenwerking met je zeer gemotiveerde medestudenten ontwikkel je je talenten tot een professioneel niveau. Je ontdekt jouw specifieke kwaliteiten en welke rollen daarbij passen. Daarnaast word je in een veilige omgeving uitgedaagd nieuwe kanten van jezelf te ontdekken, ter verdieping en verbreding van je kleurenpalet. Gedurende deze opleiding ontwikkel je je stem en je lichaam tot een instrument waarop je kunt vertrouwen. Mede doordat de docenten werkzaam zijn in het werkveld en/of de bij vakopleiding Fontys Muziektheater biedt de MusicAllFactory je een mogelijke toegang tot een voltijdopleiding of tot het werkveld. Eén of enkele jaren bij de MusicAllFactory vormen een uitstekend voortraject voor een voltijd musicalopleiding.
Werk je al als performer, maar wil je je doorontwikkelen in het musicalvak? Dan ben je bij de MusicAllFactory zeker ook op je plek. Je kunt bij ons auditie doen op verschillende niveaus en dus ook instromen in een hoger leerjaar en van daaruit je kwaliteiten aanscherpen.
Programma
De opleiding is onderverdeeld in vier leerjaren (niveaus). Per jaar zijn er 20 lesweken, 10 repetitieweken, drie werkweekenden en één voorstellingsweek. Je krijgt in élk leerjaar en op élke lesdag lessen zang, ensemblezang, dans en acteren. Bij alle disciplines sluiten de verschillende werkvormen en technieken aan bij die van de vak- en vervolgopleidingen.
Eerste leerjaar - één avond per week les
Dit jaar legt een basis op gebied van zang, spel, ensemblezang en dans. Je werkt zowel in groepen als individueel. De voortgang van je ontwikkeling hangt af van hoeveel je investeert in je zelfstudie. Eind februari presenteer je met je klas ensemblestukken uit diverse musicals. In de eindvoorstelling zing, dans en speel je in het ensemble. Naast de reguliere lessen is het voor eerstejaars studenten mogelijk om extra lessen zoals Liedinterpretatie, Solfege en Klassiek ballet op de vrijdagmiddag te volgen.
Tweede leerjaar - één avond per week les
Ook in dit jaar krijg je les in de vier disciplines, maar de groep is kleiner en de lessen worden meer toegespitst op jouw eigenheid als musicalperformer. Je bouwt verder aan je zangtechniek en breidt je mogelijkheden uit. In spel komt liedinterpretatie en waarachtigheid aan bod. Eind februari perform je een musicalnummer en enkele ensemblestukken in een gezamenlijk concert in het Factorium Theater. In de eindvoorstelling zing, dans en speel je in het ensemble. Naast de reguliere lessen is het voor tweedejaars studenten mogelijk om extra lessen zoals Liedinterpretatie, Solfege en Klassiek ballet op de vrijdagmiddag te volgen.
Derde leerjaar - één gehele dag per week les
Je volgt overdag individueel zangles en correpetitie en in klein groepsverband drama en liedinterpretatie. Er wordt meer solistisch gewerkt en je eigenheid wordt verder uitgebouwd. Je krijgt meer repertoire, verdiepend op je eigen stem en gevarieerd binnen je mogelijkheden. Met je klas werk je aan een tekstpresentatie. In de eindproductie vertolk je een kleine rol. De toelatingseisen voor dit jaar zijn hoog en er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Vierde leerjaar - één gehele dag per week les
Dit jaar staat specifiek in het teken van voorbereiding op een professionele loopbaan in het musicalvak. Je krijgt om die reden een uitgebreide auditietraining en je presenteert samen met je vijf klasgenoten een showcase waarvoor je zelf je zang- en tekstmateriaal kiest. Je studeert af met een hoofdrol in de eindvoorstelling en halverwege het jaar krijg je een masterclass van een professional uit het vak. Voor dit leerjaar kun je geen auditie doen; je wordt uitgenodigd op basis van je getoonde kwaliteiten. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en onze toelatingseisen zijn hoog.
Disciplines
Zang
Het zingen van musicalrepertoire vereist een ijzersterke techniek. Binnen de MusicAllFactory putten we uit een groot aantal adem- en stemtechnieken waarmee de eigenheid in je stem wordt opgezocht. Je bekwaamt je in het musical-zingen met technieken als belten, mixen, legit, musical klassiek en twang en ontdekt waar jouw kracht als zanger ligt. Daarnaast bouw je stemconditie op en breid je jouw repertoire uit. Je leert ook om vanuit de bladmuziek een stuk eigen te maken en je eigen muzikale interpretatie te kiezen om die vervolgens te kunnen combineren met de spel-interpretatie. De individuele lessen worden gecombineerd met groepsonderwijs, waardoor je eigen zangontwikkeling in een breder kader komt te staan en je veel inspiratie opdoet over zangtechniek en muzikaliteit.
Ensemblezang
Binnen de ensemblelessen werk je met een gevarieerd koorrepertoire en train je specifieke vaardigheden die je helpen op het gebied van samenzang. Denk hierbij aan het mengen binnen je stemgroep, het sturen van je dynamiek en het samen timen en intoneren. Daarnaast leer je omgaan met een partituur, de uitspraakregels van verschillende talen en de non-verbale communicatie van een dirigent. Naast repertoireopbouw van de groep werk je individueel aan je muzikaliteit door middel van zangoefeningen die je muzikaal voorstellingsvermogen ontwikkelen.
Spel
Bij de MusicAllFactory leer je hoe je een rol kunt neerzetten als een waarachtig personage met een gelaagd karakter en van daaruit kunt samenspelen. Je werkt met verschillende methodieken als spelimprovisatie, groot spel, liedinterpretatie, tekstanalyse, rolverdieping en fysieke improvisatie. Je werkt aan monologen en dialogen en leert hoe je van een personage op papier er een kan maken van vlees en bloed. Je verwerft een heldere analysemethode, waarmee je een monoloog, dialoog of lied kunt analyseren, als basis voor je spel. Je leert samen te spelen: te incasseren en te reageren. Je verbetert je fysieke bewustzijn en verwerft theatraal inzicht. Je leert te kleuren, schakelen, spanning vast te houden, tekst te ‘geven’ en je spel met behoud van waarachtigheid uit te vergroten.
Dans
Voor een musicalperformer is presence van groot belang. Het vak dans vormt je lichaamsbewustzijn en leert je vrijheid van bewegen. Bovendien ben je met dans in staat die emotie fysiek uit te drukken. Gedurende de vier leerjaren breng je tijdens de danslessen je lijf in een goede (dans)conditie, als onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling in het musicalvak. Er wordt klassikaal gewerkt aan het instuderen en uitvoeren van diverse danscombinaties en choreografieën. Je dansidioom wordt uitgebreid door het werken aan verschillende dansstijlen en -technieken van onder andere ballet, moderne dans, jazzdance, showdance en improvisatie. Binnen dit alles word je uitgedaagd om je eigen grenzen op te zoeken en te verleggen.
Eindvoorstelling
Elk studiejaar sluiten we af met een knaller van een musicalvoorstelling met alles erop en eraan. Je staat in een regie (en dat is toch echt iets anders dan een spelles) en leert werken met een orkest. Alle studenten doen mee aan deze voorstelling. Het repertoire is gericht op de 4e jaars studenten; zij dragen de hoofdrollen. De 3e jaars doen kleiner solistisch werk en de overige jaren vormen het ensemble. Tijdens de voorstellingsperiode is het hard werken maar tegelijkertijd één groot feest!
Studiebelasting
Om goed te worden in dit vak zul je veel, vaak en hard moeten trainen. Je stem en je lichaam: het moet rijpen, slijpen en indalen en dat kost tijd, moeite en energie. Er wordt 100% aanwezigheid en inzet van je verwacht bij bovenstaand lesprogramma. Naast de lesdagen werk je zelfstandig aan de opdrachten die je van je docenten krijgt. Deze zelfstudie neemt gemiddeld gezien enkele uren per week in beslag. De opzet van de opleiding is zodanig dat het mogelijk is om deze te volgen naast een andere studie, stage of baan.
Docenten
- Michelle van Daalhoff
- Tom Dicke
- André van Hest
- Edward Hoepelman
- Annefloor Imhoff
- Rik van de Rijdt
- Anne-Marijn Smulders
- Marnix Wetzer
Audities
Alle benodigde informatie over de audities vind je via onderstaande knop.