Vijf vragen aan Dirk Evers.
Leerkracht op basisschool Helen Parkhurst in Tilburg.
Hoe maakte je kennis met Factorium Onderwijs?
Op basisschool de Triangel, waar ik eerst werkte, hadden we Muziekimpuls. Dat was een pilot van vier á vijf jaar geleden. Op drie basisscholen werden er 6-weekse muziekcyclussen gehouden. Dus eerst muzieklessen in de klas, vervolgens instrumenten en daaruit mocht je dan eentje kiezen om bij Factorium te bespelen. Daarmee vormden we een band en hebben we een optreden gedaan. Dat was echt geniaal! Dat was voor mij de aanleiding om met muziek in aanraking te komen. Toen Jeroen van Beers met zijn accordeon in de klas kwam, zag ik dat alle leerlingen helemaal onder de indruk van hem waren. Ja, toen was het zaadje geplant. Als docent kon je je toen ook specialiseren in een instrument en een jaar lang les krijgen. Toen heb ik accordeon gekozen. Ondertussen zitten we met drie andere docenten in het derde jaar!
Hoe draagt de samenwerking met Factorium Onderwijs bij aan de persoonsvorming van leerlingen en leerkrachten in Tilburg?
Als je het aan mij zou vragen, draagt het zeker bij qua plezier en de bewustwording dat muziek leuk is. Ik speel af en toe op mijn accordeon en we hebben een piano op school. In het begin werden ze helemaal gek van mij! Ik ben nu op het punt gekomen dat ik liedjes vlot kan spelen. Het is voor mij vooral de verbinding met muziek dat mij samen met de kinderen een euforisch gevoel geeft. Vooral als we samen spelen en ze zeggen: ‘dat wil ik ook’.
Wat is je het meest bijgebleven van de samenwerking in de afgelopen jaren?
Jeroen is mij het meeste bijgebleven. Hij is gewoon een eindbaas. En verder dat we naar Factorium gingen, de muziekinstrumenten gebruikten en een optreden hebben kunnen maken voor de ouders. Dat was voor de kinderen zo’n overwinning, dat ze hun eigen stukje konden doen in het theater. Dat gaf een gevoel dat we het écht samen deden. En die ouders, die waren ook zo trots.
Wat zijn je tips voor andere leerkrachten als je meer cultuur in je school wil?
Wij werken in de klas met thema’s en aan de hand van die thema’s kijken we wat er mogelijk is. Je moet de verbindingswereld aantrekkelijk maken voor kinderen. Muziek is altijd leuk als je het goed brengt. En dat kon Jeroen ook zó goed. Als je die gast les ziet geven… Als iedereen dat zou doen, zou de wereld een leukere plek zijn. Bij alles wat je doet moet je er zelf achter staan, dan komt alles beter over. Dus doe iets niet vanuit een team, maar vanuit jezelf.
Wil je een liedje spelen op je accordeon?