In gesprek met: blokfluitdocente Rosalyn van Aerts-de Groot

1 februari 2024
In gesprek met: blokfluitdocente Rosalyn van Aerts-de Groot
Categorie: Algemeen, Muziek

Rosalyn van Aerts-de Groot is een bekende naam bij Factorium. Na meer dan 45 jaar (!) blokfluitles te hebben gegeven aan onze enthousiaste cursisten, neemt ze nu afscheid van Factorium Cultuurmakers. Maar niet zonder eerst samen terug te blikken op deze mooie periode.

Zou je jezelf eerst even kort kunnen voorstellen?
Mijn naam is Rosalyn de Groot. Ik ben getrouwd met Peter van Aerts, heb drie prachtige dochters én drie lieve kleinkinderen. Daarnaast ben ik 67 jaar oud en ben ik 47,5 jaar blokfluitdocente en 30 jaar Muziek op Schoot docente geweest bij Factorium.

Hoe ben je zelf ooit in aanraking gekomen met de blokfluit? En hoe heb je vervolgens Factorium Cultuurmakers leren kennen.
Ik ben in aanraking gekomen met de blokfluit omdat ik in Elst op een basisschool zat waar naschools blokfluitles werd gegeven. Toen we vervolgens verhuisden naar Uden, sloot ik aan bij een muziekschool waar ik les kreeg van een inspirerende muziekdocente die veel aan samenspel deed en optredens verzorgde in het binnen-en buitenland. Dit was voor die tijd écht bijzonder! Na mijn tijd aan het Kruisherencollege in Uden besloot ik naar het Conservatorium in Tilburg te gaan.

Zelf maakte ik in deze tijd deel uit van Recordate (een groot blokfluitensemble) en Sermone Blando (kwartet). Samen trokken we door verschillende landen in Europa en Amerika.

Toen ik dit afgerond had, ging ik gelijk aan het werk. Het was een andere tijd waarin volop werk beschikbaar was, ik heb nooit hoeven te solliciteren! Zo begon ik mijn werkende leven in de streekmuziekschool Oisterwijk en aan de muziekschool te Uden. Er was ruimte en tijd voor de leerlingen, naast hun groeps- of privélessen zaten ze allemaal in ensembles. Dit laatste gaf ook de verbinding in de groepen.

Ik ben met verschillende jeugdensembles op reis geweest in in Europa. Zo heb ik eens in een atoombunker geslapen met maar liefst 150 studenten! Vervolgens brak de tijd aan van bezuinigingen, faillissementen en gemeentelijke herindelingen. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat ik terechtkwam bij Factorium Cultuurmakers.

Hoe heeft de wereld van blokfluitmuziek zich volgens jou ontwikkeld gedurende de 45 jaar dat je les hebt gegeven, en hoe heeft dit je benadering van lesgeven beïnvloed?
De wereld van de blokfluit heeft zich enorm ontwikkeld, qua kwaliteit van instrumenten, nieuw repertoire voor solo en blokfluitorkesten en prachtige voorbeelden van geweldige talenten (zoals Lucie Horsch).

Ik heb me ook bezig gehouden met de nationale en internationale ERTA (een beroepsorganisatie van blokfluitdocenten).

Op welke manier ben je de afgelopen 45 jaar jouw cursisten blijven inspireren en aanmoedigen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen?
Voor mij is het altijd belangrijk geweest om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. We hebben als Brabantse blokfluitdocenten ook altijd samen gewerkt met grote blokfluitdagen. Ik nam cursisten graag mee naar concerten of blokfluitdagen (of wees ze de weg ernaartoe), luisterde naar hun wensen, was op de hoogte van het nieuwste repertoire en focuste op samenspel.

Wat zouden jonge blokfluitstudenten nodig hebben om hun vaardigheden te verbeteren en een carrière in de muziek na te kunnen streven?
Ik heb gepleit voor een regionale topstroom in Tilburg, met voor hen bijvoorbeeld concertbezoeken met toelichting, training in het optreden, kamermuziek op hoog niveau. Als we muzikale talenten in Brabant willen houden, zullen we daar meer tijd en energie in moeten steken.

Wat is je favoriete Factorium-herinnering van de afgelopen 45 jaar?
Mijn favoriete herinneringen zijn de momenten waarin met docenten en cursisten samengewerkt wordt voor een mooie uitvoering: Spekkie en Vlekkie, Sinterklaas uitvoeringen, de abdij kerstconcerten, de blokfluitdagen en de cursus Boekmuziekjes voor de allerkleinsten.

Zou je anderen adviseren om als muziekdocent aan de slag te gaan bij Factorium? En kun je jouw antwoord verder toelichten?
Ik zou andere docenten zéker aanraden om bij Factorium te werken, omdat er mogelijkheden zijn om jezelf te ontwikkelen. Maar je moet in mijn ogen geen 'uurtje/factuurtje' mentaliteit hebben. Als je energie in je vak blijft steken, heb je een hele leuke baan en kun je cursisten aan je binden. Dat is de leuke wisselwerking!

blokfluit bij Factorium

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief