Met ingang van 1 april 2024 zijn de stichting Cultuur in Scholen Tilburg (CiST) en Factorium Cultuurmakers een eenheid van bestuur en toezicht. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de wens om één loket te creëren voor cultuureducatie op en rond scholen in Tilburg. Hiermee kunnen nog meer kinderen en jongeren in de toekomst genieten van culturele activiteiten en krijgt ieder kind dezelfde kansen om talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen.
Sinds 2020 opereert CiST als zelfstandige stichting, waar het voorheen onderdeel was van de Gemeente Tilburg. De afgelopen jaren heeft CiST gewerkt aan een stevig netwerk met scholen in Tilburg. Inmiddels werkt CiST samen met ruim 50 scholen in het primair en voortgezet onderwijs. CiST is vooral adviseur voor en bemiddelaar tussen scholen en culturele organisaties en initiatieven. CiST ondersteunt scholen met de organisatie en/of deelname aan culturele projecten en bij de afname van andere culturele activiteiten. Om de culturele verbinding tussen school en wijk te versterken zet CiST daarnaast cultuurcoaches in.
Factorium Onderwijs verzorgt cultuureducatie onder andere door het plaatsen van kunstvakdocenten op scholen en het verzorgen van culturele projecten en workshops. Tegelijkertijd is het voor de gemeente en het onderwijs een belangrijke sparringpartner en uitvoeringsorganisatie, bijvoorbeeld voor het nieuwe programma ‘school en omgeving’.
Dankzij de eenheid van bestuur en toezicht kan er straks, meer dan voorheen, gewerkt worden vanuit dezelfde visie, waardoor de activiteiten en diensten beter op elkaar aansluiten. Bovendien is het voor het onderwijs en de gemeente eenvoudiger doordat er één aanspreekpunt is.
Met de eenheid van bestuur en toezicht eindigt de periode van Ton Leeggangers als directeur-bestuurder ad interim bij CiST. Bas Verberk, directeur-bestuurder van Factorium, zal de rol van bestuurder bij CiST op zich nemen. Leonie van Kelle zal als directeur CiST aan de slag gaan.
“Ik kijk ernaar uit om de komende maanden te bouwen aan een nieuw team samen met de medewerkers van CiST en Factorium Onderwijs. Bij beide organisaties werken ervaren en betrokken professionals die als doel hebben om alle kinderen en jongeren in Tilburg van kunst en cultuur te laten genieten, dus ik verheug me op de energie die de samenwerking ongetwijfeld gaat opleveren”, aldus Leonie van Kelle.
Factorium kiest voor een nieuwe koers
Het samengaan van Factorium en CiST komt precies op het moment dat Factorium Cultuurmakers het nieuwe meerjarenplan presenteert, met als titel ‘Dromen van een Culturele Democratie.’ Daarin kiest Factorium nog nadrukkelijker voor de koers die de afgelopen jaren al is ingezet. De focus verschuift van het zelf verzorgen van muzieklessen en danslessen naar het verzorgen van kennismakingsactiviteiten en activiteiten in het onderwijs en het sociaal domein.
LEES HET MEERJARENBELEIDSPLAN
Bas Verberk: “We willen veel meer dan vroeger gaan samenwerken met de vele goede aanbieders die de gemeente Tilburg rijk is. We willen immers allemaal hetzelfde, namelijk zoveel mogelijk Tilburgers aan kunst en cultuur laten meedoen. Ook moet er meer ruimte komen voor een meer divers cultureel aanbod.”
Aanbod wat in Tilburg minder goed te vinden is en toptalenttrajecten die zorgen voor de aansluiting bij kunstvakopleidingen blijven wel onderdeel van Factorium.
Vragen?
Voor vragen kan contact opgenomen worden met Bas Verberk via b.verberk@factorium.nl